Mit jelent vállalkozónak lenni?

Kőrössy Andrea

Amikor a vállalkozói hajlandóságról beszélünk, tulajdonképpen az alkalmazotti és a vállalkozói lét lehetősége közötti választást vizsgáljuk. Az alapkérdés: alkalmazott legyek, vagy önfoglalkoztató? A válasz rengeteg tényezőtől függ(het): a vállalkozói lét mellett döntők többsége a személyes függetlenséget, az önmegvalósítást, a munkahely és munkaidő megválasztásának szabadságát, valamint a jobb jövedelmi lehetőségeket jelöli meg választása magyarázataként.

Bár a vállalkozóvá válás feltételeinek vonzóbbá tétele kedvezőbb adópolitika, átláthatóbb szabályozás, támogatási rendszerek kiépítése, egyszerűbb adminisztráció, stb. révén lényeges „kedvcsináló” tényező, mégsem ezek a vállalkozói lét melletti döntést hozók érdemi befolyásolói. Egyebek mellett nagyobb jelentőséggel bír a tanulmányok során megszerzett tudás és tapasztalat, hiszen magabiztosabban kezdenek vállalkozásba azok, akik úgy érzik, könnyebben megbirkóznak a vállalkozás kezdeti terheivel.

Az oktatásnak tehát fontos szerepe van a vállalkozás indításában. Nem elég csupán az egyetem padjaiban elsajátítani a vállalkozói léthez szükséges gazdasági, pénzügyi, jogi és egyéb ismereteket, érdemes lenne ezeket már az általános és a középiskolai tananyagba is belefoglalni.

A székelyudvarhelyi Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház pont ebből a megfontolásból szervez vállalkozói képzési programot középiskolás, tizenegyedik osztályos diákoknak. Ez nem azt jelenti, hogy a képzést elvégző fiatalok mindenképpen vállalkozók lesznek, hanem elsősorban olyan készségeket sajátítanak el, amelyek nagy hasznukra lesznek a karrierjük megtervezése és felépítése során, akár cégvezetőként, akár alkalmazottként képzelik el a jövőjüket.

Vállalkozónak lenni vagy nem lenni tehát életmódválasztás és tanulható. Azt, hogy miért lesz valaki vállalkozó, már sokan vizsgálták, de még bőven van mit feltárni ezen a területen. Nem úgy működik, hogy egy reggel felébredsz, hogy én ma vállalkozóvá válok. A folyamat sokkal bonyolultabb és összetettebb. A vállalkozás tervezésének első lépései talán abból állnak, hogy apró darabokra szedünk minden ötletet, a vállalkozáshoz szükséges tevékenységet, megvizsgáljuk azokat, átírjuk, újragondoljuk. Fontos, hogy legyen önbizalmad, bízz magadban, hidd el, hogy képes vagy rá. De ez még mindig nem elég a sikeres vállalkozás elindításához. Tudnod kell, hogy mit kell tenned, melyek azok a feladatok, tevékenységek, amelyeknek a teljesítése elvezet a kívánt eredményhez.

Ha bővebben érdekel a téma, és komolyan gondolkodsz azon, hogy vállalkozást alapíts, kezdetnek ajánljuk az Iránytű kiadványunk vonatkozó fejezetét, amit a kiadványok között érsz el.

Értékeld a munkánk